Een overzicht van de spannendste badmintontoernooien van 2019
Zheng Siwei en Huang Yaqiong uit China domineren nog steeds het veld in Mixed Doubles. Heel ongelooflijk – ze hebben alle vijf deze titels gewonnen. En de meeste op een zeer overtuigende manier. In de Wereldkampioenschappenfinale bijvoorbeeld had het Thaise paar het moeilijk om dubbele cijfers in elke set te bereiken. En dit is niet het enige voorbeeld. Tegenstanders lijken het gewoon moeilijk te hebben om de aanval zelf te krijgen.
Huang Yaqiong is gewoon zo dominant op het net en ook de meest stabiele vrouw in de verdediging, dat het moeilijk is om uit Siwei`s Smashing Rain te komen.
Hoop op een gelijkmatiger veld?
Maar er was een glimp van hoop voor de concurrentie. In de halve finale van All England in maart waren ze bijna uit, toen het Indonesische paar Jordan / Oktavianti 4(!) Matchpunten op rij verspilde. En dit Indonesische paar toonde hun enorme potentieel in een gouden oktober met fantastische optredens op de Franse en Denemarken Open. In beide toernooien versloegen ze Siwei / Yaqiong en vooral Praveen Jordan toonde aan dat hij waarschijnlijk de meest getalenteerde man is in gemengd dubbel op dit moment.
Het Thaise paar Dechapol / Sapsiree, Yilyu / Dongping en Watanabe / Higashino van Japan zijn de achtervolgers van de Chinese nummer 1 – en ze hadden allemaal een aantal goede runs in 2019 en konden Siwei / Yaqiong minstens één keer verslaan. Maar toen het echt telde, waren ze gewoon niet goed genoeg.
Achter de Top 4 zijn er enkele paren die een bedreiging kunnen vormen voor de gevestigde top gemengde dubbel teams. Onder leiding van Jordan / Okatavianti en het ervaren Maleisische paar Chan Peng Soon & Sexy Goh Liu Ying… maar ook de jonge Koreanen Seo Seung Jae & Chae Yoo Jung of Hafiz Faizal & Gloria Emanuelle Widjaja toonden een glimp van hun potentieel.
Het zal ook interessant zijn om te zien of het echtpaar Chris & Gabby Adcock een sub-par 2019-seizoen achter zich kan laten en terug kan keren naar oude kracht. En interessante 2020 in de categorie met dubbele doubles staat voor de deur …
De BWF Wereldkampioenschappen 2019 stelden niet teleur.
Met de beste spelers ter wereld verzameld in Basel, werden we getrakteerd op een spectaculaire week badminton, die onderweg een paar van streek maakte. Met 247 wedstrijden die gedurende zeven dagen werden gespeeld, was het een grote taak om alles bij te houden wat er op het veld gebeurde, dus hier zijn zeven dingen die we hebben geleerd van de Badminton Wereldkampioenschappen 2019.
Sindhu is het gouden meisje van India (eindelijk!). P.V. Sindhu werd de eerste Indiase speler die goud won op een BWF Wereldkampioenschappen. Het is lang wachten op haar en de natie om op het podium te staan. De aanvang van het evenement was in 1977.
Sindhu pakte de vrouwentitel in haar derde finale, door haar verlies van 2017 te wreken aan Nozumi Okuhara. Met twee bronzen medailles uit 2013 en 2014, en zilver uit 2017 en 2018, evenaarde de 24-jarige ook het record van de legendarische Chinese speler Zhang Ning door haar vijfde medaille voor wereldkampioenschappen te behalen.
Maar het moet gezegd worden dat het toernooi in Basel drievoudig wereldkampioen en regerend Olympisch kampioen Carolina Marin miste, die herstellende is van een blessure. De Spanjaard, die Sindhu niet alleen de wereldtitel in 2018 maar ook Olympisch goud in 2016 ontkende, zou terug moeten zijn in de mix op Tokyo 2020. En deze titel kan gewoon de zelfvertrouwen zijn die Sindhu nodig heeft om de kansen in haar voordeel bij de volgende Olympische spelen te verhogen.